Motivatie

Deze keer lukt het niet om gemotiveerd te blijven. Hoe kan ik mezelf ertoe brengen mijn motivatie terug te vinden?

– Als dit zo verdergaat, komt het nooit af. Ik kom gewoon niet vooruit met mijn project. Het lijkt wel alsof ik de drang mis om in actie te komen en door te blijven gaan. Ik kan me er gewoon niet toe zetten.
– Dus jij hebt motivatieproblemen?

– Daar lijkt het wel op. Maar dat herken ik helemaal niet van mezelf. Ik heb daar anders nooit last van.
En wat is daar dan nu de reden voor?

– Super irritant. Ik heb keihard gewerkt aan mijn project en dan komt er iemand langs die er zo nodig commentaar op moet geven.
Zonder dat jij hebt gevraagd wat diegene ervan vindt?k heb echt geen flauw idee.

– Ik heb echt geen flauw idee.
Soms krijgen we zin om ook iets te doen als we anderen zien bij hun werkzaamheden. We worden geïnspireerd doordat wij hen het zien doen. Wat zijn voor jou ‘redenen’ om iets te doen? 

“MOTIVATIEPROBLEEM. WELKE DRIJFVEER ONTBREEKT ER? PAS HET AAN OF COMPENSEER DIT GEBREK.”

– Dat is simpel. Geld, straf of deadline. Ik doe iets omdat ik er een beloning voor krijg, of omdat ik onprettige gevolgen wil voorkomen of omdat ik met tijdsdruk te maken heb.
– Dat is duidelijk. En wat zijn je immateriële drijfveren?

– Tja, erkenning en waardering komen dan in mij op. En soms wil ik ook gewoon aardig gevonden worden.
– Juist, en hoe staat het met de competitie? Scoor je beter als jij met iemand moet strijden of zoek je het gevoel van samen doen? Vaak kunnen we met iemand ook makkelijker beginnen aan een klus.

– Nee, laat mij maar iets alleen doen, dat vind ik in dit geval het fijnst.
– Oké, en wanneer word je enthousiast?

 – Als het een leuke klus Ik houd ervan om iets nieuws uit te proberen.
– Dus jij vindt het niet zo leuk om routine te hebben. Weten wat je moet doen kan zekerheid geven, waardoor we er graag mee bezig zijn.

– Het is juist leuk om te Ik voel me uitgedaagd als ik veel moet uitzoeken en iets voor elkaar moet krijgen.
– Je houdt dus van uitdaging en moeilijke opgaven. Jij wilt jouw grenzen verleggen en jezelf of die ander iets bewijzen of jouw doorzettingsvermogen Hoe moeilijker en uitzichtlozer, hoe leuker?

 – Nou, dat is wat té ambitieus. Ik vind het wel fijn als de oplossing zichtbaar In ieder geval enigszins. Ik hoef nog niet te weten hoe, maar wil wel het gevoel hebben dat ‘het’ te doen is.
– Zijn er nog andere bepaalde omstandigheden die het jou lastig maken om een klus uit te voeren?

– Ik moet gedurende de opdracht een goed gevoel hebben om het te kunnen afmaken. Evenzo is het makkelijker als ik het nut ervan kan zien. Als ik niet begrijp wat de bedoeling is, blijf ik zitten met een waaromvraag.
– Goed om te benoemen. Iedereen heeft weer zo zijn persoonlijke dingen waardoor hij iets wel of niet makkelijk vindt om te doen.

 – Zo intensief heb ik nog niet eerder gekeken naar mijn motivatieredenen.
– Nu hebben we 22 redenen genoemd die jouw motivatie kunnen beïnvloeden. Kijk eens naar welke voor jou het belangrijkste is en in hoeverre deze wel of niet aanwezig is bij jouw project.

 – Ik zie al wat er ontbreekt. Wat moet ik nu doen?
– Kijk of je de ontbrekende reden kunt aanpassen. Zoek naar mogelijkheden om die alsnog toe te voegen of zoek naar een manier om deze te compenseren. Meestal is het beseffen van het ontbreken van een motiverende factor al voldoende om jezelf bij de lurven te grijpen en de draad weer op te pakken.

– Ja, ik merk nu al dat ik echt weer gemotiveerd ben om verder te gaan met mijn project. Hartelijke dank!
– Succes! En lukt het niet, dan help ik je graag.*