Langetermijndenken

Sta jezelf niet in de weg bij je eigen geluk en handel daarom vanuit emotionele volwassenheid. Door middel van langetermijndenken kun je jezelf hierin trainen.

 
– Ohh, gisteren weer ruzie gehad met mijn zus. Wat een drama. Ik heb er de hele nacht niet van kunnen slapen.
Wat vervelend voor je.

– Ja, eens in de zoveel tijd gaat het mis met haar. Ze komt dan langs en ontploft bijna letterlijk. Het is altijd wat met haar. Ik word er zo moe van. Iedere keer moet ik haar weer opvangen.
Ben jij degene die dat moet doen? Als het zoveel energie kost, waarom stop je daar dan niet mee?

– Niets liever dan dat, maar ik kan het gewoon niet. Ze trekt mij mee in haar negatieve spiraal.
Mhm, wat zou je willen doen op dat moment?

– Het liefst zou ik haar buiten willen zetten. Het gesprek stoppen. De deur sluiten!
Waarom doe je dat dan niet?

– Dat laat mijn gevoel echt niet toe! Ik houd van haar. Ik zou me erg schuldig voelen.
Ken jij de Duitse uitspraak: Lieber ein Ende mit Schrecken, als ein Schrecken ohne Ende? Jij kiest dus momenteel voor eindeloze ellende?

– Ik weet het, maar ik kan gewoon niet anders.
Hoe komt er nu een einde aan de situatie met je zus? Wat gebeurt er en hoe voel jij je hierbij?

– Na de ruzie gaat zij boos de deur uit. Ik heb daarna altijd keelpijn en buikpijn. Soms moet ik zelfs overgeven. Het duurt bij mij een paar dagen totdat ik emotioneel hersteld ben hiervan.
Dat is niet mis. Waarom laat je het zover komen?

– Geen idee. Ik vraag haar ook wel of ze wil ophouden met ruzie maken. Maar het is net alsof ze mij helemaal niet hoort. Ik dring dan niet verder aan. Ik heb moeite om voet bij stuk te houden. Mijn gevoel zegt dat ik haar moet helpen. Wat het uiteindelijk voor mij betekent, is dan ver op de achtergrond, het lijkt alsof ik dat niet meer helder zie.
Dit is een belangrijke opmerking van jou! Want bij het maken van een lastige keuze is het goed om je verstand, je gevoel maar ook zeker je ervaring te raadplegen.

“VERSTAND + GEVOEL + ERVARING = BESLISSING”

– Waarom is het dan zo moeilijk? Waarom wint mijn gevoel telkens, ondanks dat het voor mij niet de juiste beslissing is. Gevoel kan toch niet bedriegen?
Nee, gevoel niet. Maar hierbij word je geleid door emoties. Emoties worden vaak verward met gevoel maar het is wel iets anders. Emoties kunnen ons volledig in beslag nemen waardoor ze onze blik vertroebelen. Dat is meteen de reden waarom jij geen goede beslissing neemt. Je handelt niet vanuit emotionele volwassenheid. Dat is pas als je de waarheden van het leven accepteert en daar adequaat op kunt reageren.

– Pfff.., dat klinkt ingewikkeld.
Gelukkig kun je dit zelf trainen door telkens te denken aan de lange termijn. Hoe ziet dat eruit? Wat is mijn ervaring uit vorige gelijksoortige situaties? Benoem je ervaring hardop, dat helpt! Wil ik deze ervaring wederom, ja of nee?

– Oké, dus als het 50/50 is tussen verstand en gevoel (emotie) dan pak ik mijn ervaring erbij. Op basis daarvan kan ik dan een beslissing nemen. Ook al is deze anders dan ik gewend ben.
Precies, want als jij die ervaring op lange termijn niet wilt (of juist wel), dan kan dit inzicht je de kracht geven om je beslissing door te zetten. Welke keuze je ook maakt, het zal in het begin onwennig voelen omdat je een stap uit je comfortzone zet.

– Dat snap ik, dat hoort er wel bij als ik mezelf wil ontwikkelen. Ik ga ermee aan de slag!
Succes! En lukt het niet, dan help ik je graag.