Enneagram

Zet met het enneagram je talenten beter in en leer omgaan met je valkuilen. Het is de leukste manier om inzicht te krijgen in jezelf.

– Soms zou ik willen dat ik mezelf beter zou kennen.
– Dat is een heftige uitspraak! Waar baseer je die op?

– Gewoon, ik baal soms zo ontzettend van mezelf. Het lijkt alsof ik niet weet waar ik goed in ben. Ik weet wel wat ik kan, maar ik mis de echte win-winsituatie.
– Jij wilt je talenten beter kunnen inzetten?

– Dat enerzijds en anderzijds wil ik mezelf niet telkens in de weg staan. Soms ben ik zo destructief.
– Met andere woorden, je wilt niet in je valkuilen stappen.

 – Precies! Maar hoe krijg ik dat voor elkaar?
– De leukste manier, die ik zelf ervaren heb, is bezig zijn met het enneagram. Dat helpt je echt verder.

 – Nooit van gehoord. Kun je me erover vertellen?
– Zeker, ik ben zelf ook enneagramcoach. Het enneagram is een eeuwenoude studie die drijfveren en afweermechanismen van mensen beschrijft.

 – Oh, dus het heeft met coaching te maken?
– Ja, voor individuen of groepen. Bedrijven passen het vaak toe bij teams. Door meer inzicht in jezelf en de teamleden te krijgen, kun je de samenwerking optimaliseren.

– Interessant, vertel me er eens meer over.
– Het woord Enneagram komt uit het Grieks. ‘Ennea’ staat voor negen en ‘grammos’ voor iets dat beschreven is.

“HET ENNEAGRAMTYPE VERTELT JE JOUW (ON)BEWUSTE DRIJFVEREN EN AFWEERMECHANISMEN.”

– Waar staat die negen voor?
– Het figuur van het enneagram is een negenpuntige ster. De wijsheid van het enneagram stelt dat er negen persoonlijkheidstypen zijn die ieder een vaste positie in deze ster hebben. Ieder type heeft zijn eigen specifieke beweegredenen en ook methoden die men toepast bij weerstand.

– Oké, dus als ik weet welk type ik ben, dan kan ik beter, al dan niet in een groep, functioneren?
– Ja, jij krijgt door jouw type te bepalen inzicht in jouw bewuste en onbewuste gedrag. Het enneagram geeft ook informatie over je groeipad.

– Groeipad? Wat bedoel je daarmee?
– Dit is handig als je jezelf verder wilt ontwikkelen. Hiervoor ga je gerichte oefeningen doen of je gaat bepaalde bewustwordingsprocessen aan.

– Kan ik ook een mix zijn van verschillende typen?
– Jazeker, je kunt eigenschappen hebben van het type naast je in de ster. Dit heet dan je ‘vleugel’. Ieder type in de ster is ook verbonden met twee ander types. Dat zijn de gedragspartners als het type in de stress raakt of juist ontspannen is.

– Gedragspartners? Dus je bedoelt dat het type dan het gedrag vertoont van het andere type als men zich desbetreffend voelt.
– Ben je in veilige omstandigheden, dan neem je het positieve gedrag over van jouw relaxtype. Ben je in een gespannen situatie, dan neem je het negatieve gedrag van jouw stresstype over.

– …en daarnaast zijn er dus ook nog de eigen positieve en negatieve gedragspatronen van jouw type. Interessant. Hiermee kun je mensen voorspellen?!
– Min of meer, maar het is veel complexer dan het lijkt. Zo bestaan er bijvoorbeeld gezondheidsniveaus. Een mens in ongezonde mentale toestand kan zich uiten volgens een type dat hij/zij eigenlijk niet is. Dat is dus heel verwarrend. Met als gevolg een foute interpretatie en verkeerde benadering van iemand, met alle gevolgen van dien. Enneagramkennis is vooral handig om inzicht en begrip, al dan niet voor jezelf, en communicatie met de ander te verbeteren.

– Super interessant! Laat ik beginnen met een typetest om meer te weten te komen over mijzelf.
– Succes! En lukt het niet, dan help ik je graag.*