Een masker dragen

Er zijn gelegenheden waarbij je een masker draagt. Maar veel mensen dragen vaker een masker, zelfs als zij zich er niet van bewust zijn.

 
– Hou jij ook zo van Carnaval?
– Ja heerlijk, dat begint al bij de voorpret. Wat doe ik aan? Dat vind ik echt heel leuk.

– Thema bedenken, verkleden en daarbij een leuk masker opzetten! Wist jij trouwens dat er in het zuiden de meeste maskers worden gedragen? Waar zou dat eigenlijk vandaan komen?
– Mmm… Het heeft natuurlijk een historische achtergrond. Als we het over maskers hebben… weet je dat veel mensen schuilgaan achter een masker ook al is het geen carnaval? Misschien draag jij ook een masker.

– Ik? Nee hoor.
– Nou ja, massa’s mensen verbergen zich achter een masker in het dagelijks leven en zijn zich hiervan niet eens bewust.

– En waarom zou ik dat doen dan?
– Iedereen is met bepaalde normen en waarden opgegroeid. Ook het willen of moeten voldoen aan een verwachtingspatroon (van jezelf of van anderen) kan hier de reden voor zijn.

– Dus jij bedoelt: jezelf beter voordoen dan je bent? Als ik een date heb of een belangrijk gesprek, dan laat ik me natuurlijk van mijn beste kant zien.
– Dat zijn logische situaties en die kunnen ook geen kwaad. En hierbij zijn we ons enigszins bewust dat we een masker opzetten.

– Dat doen we toch altijd bewust?!
– Nee hoor, er zijn veel mensen die niet beseffen dat ze een masker op hebben.

– Dat kan ik me niet voorstellen. Hoe zit dat dan?
– Door schaamte kan iemand zich bijvoorbeeld anders voordoen dan hij werkelijk is. Het echte gevoel wordt dan onderdrukt. Je zet bijna letterlijk een masker op zodat jouw omgeving niet ziet hoe jij je werkelijk voelt.

– En, helpt het?
– Op korte termijn wel; het dragen van een masker geeft veiligheid. Maar uiteindelijk voelt diegene zich eenzaam. Er wordt geen ECHT contact meer gemaakt met de ander. Je bent niet zichtbaar voor de ander en staat er dus alleen voor!

– Mmmm….
– Daarbij komt dat de ander jou wellicht graag zou willen helpen, maar niet weet hoe hij moet reageren omdat er een voelbare, maar niet verklaarbare afstand is.

“Het afzetten van je masker heeft vaak minder dramatische gevolgen dan je denkt.”

– DUS?
– Jezelf kwetsbaar opstellen en vertellen wat jou bezig houdt, is de eerste stap. Leer jouw binnenkant uit te drukken.

– Maar dat kan dan wel consequenties hebben.
– Het kan zijn dat de directe resultaten niet wenselijk zijn of dat vrienden zich van je afkeren. Je kunt je dan ook afvragen hoe eerlijk deze contacten zijn.

– Tja en dan…
– Uiteindelijk geeft het rust en voel jij je krachtiger.

– Wat bedoel je met krachtiger?
– Als jij mag zijn wie je werkelijk bent zonder oordeel en jezelf kunt accepteren, geeft dat een innerlijke kracht. Vanuit deze kracht reageer jij anders op de wereld en deze ook weer anders op jou.

– Ik zal eens kritisch naar mijn masker kijken!
– Succes! En lukt het niet, dan help ik je graag.