Denken wat de ander denkt

Soms vraag ik me af wat die ander ervan zou denken. Ik neem dan andere beslissingen dan ik eigenlijk zou doen.

– Denk jij ook wel eens na over wat die ander denkt over jou?
– Hoe bedoel je?

– Nou bijvoorbeeld die nieuwe opdracht die ik net heb binnengehaald. Eigenlijk zou ik mijn collega willen vragen of ze mij met bepaalde dingen kan helpen om de puntjes op de i te zetten.
– Wat goed van je. Waar twijfel je aan?

– Ze ziet me aankomen. Zij heeft het zelf enorm druk, ik wil haar niet ook nog eens lastigvallen met mijn dingen. Bovendien gaat ze misschien denken dat ik onzeker ben of niet in staat ben mijn om eigen boontjes te doppen. Nee, ik moet het maar niet aan haar vragen…
– Ah, jij bent aan het invullen?

– Tja, ik probeer wel rekening te houden met de ander. Zo kijk ik ook naar verschillende invalshoeken: hoe zou de ander hierover kunnen denken? Ik pas mijn gedrag aan, aan wat ik denk dat de ander denkt.
– Pfffff… ik word al moe als ik naar jou luister. Heb je hier zelf geen last van?

– Soms! Ik ben het natuurlijk gewend van mezelf. Nou ja, ik kan hier nogal lang mee bezig zijn. Het maakt me soms ook onzeker over wat ik nu uiteindelijk wel of niet wil doen.
– …En dan weet je nog niet eens zeker of die ander werkelijk zo denkt als jij denkt dat hij of zij denkt!

– Dat is wel waar, maar ik kan me voorstellen dat het vervelend is voor de ander. Ik voel me dan zo lastig.
– Ach, ik begrijp het. Jij vindt het ook lastig als die ander met een soortgelijk verzoek naar jou komt?

 – Nee natuurlijk niet. Als ik iemand kan helpen, dan doe ik dat graag.
– Maar nu begrijp ik het niet meer. Jij denkt dat zij jou vervelend vindt. Maar zelf vind je het niet erg als de ander datzelfde aan jou vraagt. Stel jij jezelf dan boven haar? Voel jij je superieur?

 – Nee, zeker niet.
– Ja maar, je ontneemt haar hierdoor wel de mogelijkheid tot gelijkwaardigheid. Of denk je dat zij niet in staat is om voor zichzelf op te komen? Moet je haar beschermen tegen zichzelf?

“NIVEA = NIET INVULLEN VOOR EEN ANDER”

– Ha, ha, ha, nee dat hoeft echt niet. Ze kan best voor zichzelf opkomen. En als ze niet kan of wil helpen, dan zal ze dat ook zeggen. Net als ik.
– Dat denk ik ook. Mijn advies aan jou is om meer NIVEA te gaan smeren!

– Nivea smeren?
– Ja, die crème, je weet wel, in dat blauwe doosje. Het is een leuk ezelsbruggetje voor:
N=niet, I=invullen, V=voor, E=een, A=ander.

– Die is leuk! En super makkelijk te onthouden.
– Je moet echt stoppen met zaken invullen zonder dat je iets hebt gevraagd. Dat wat wij denken dat de ander denkt, is in de meeste gevallen FOUT. Daarmee doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook die ander.

 – Als je het van die kant bekijkt, heb je wel gelijk. Soms kun je zo met jezelf bezig zijn, dat je niet eens door hebt dat het een stuk eenvoudiger kan door gewoon even te toetsen hoe de ander erin staat.
– Je zult versteld staan van het antwoord. Mensen zijn, over het algemeen, niet met jou bezig. Die zijn met hun eigen dingen bezig. Of ze lopen in te vullen hoe zij denken dat jij denkt, ha ha.

 – Oh wat maken wij het onszelf toch moeilijk. Ik ga erop letten en lekker NIVEA smeren.
– Succes! En lukt het niet, dan help ik je graag.*